Wij leren samen!

In de loop der jaren leren de kinderen drie verschillende dingen.

Kennis
Kinderen moeten bepaalde feiten kennen, vinden we. Informatie die absoluut klopt. Bij kennis kunnen we vragen: is dit waar of niet waar? Bijvoorbeeld: Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Dat is waar. Dat is kennis.

Vaardigheden
Hoe moet je bepaalde dingen doen? Hoe krijg je iets onder de knie? Daar haat het om bij het leren van vaardigheden. Vaardigheden zijn praktisch. Wanneer een vaardigheid is geleerd, gebruiken we woorden als 'kunnen' of 'in staat zijn'. Bijvoorbeeld: je veters kunnen strikken, een liedje kunnen zingen, in staat zijn om een kaart te lezen. Bij elk schoolvak zullen kinderen nieuwe vaardigheden leren. Maar het ontwikkelen van vaardigheden kost wel tijd. Vaardigheden leren we in kleine stapjes, telkens weer een stapje vooruit.

Begrip
Wat heb je aan kennis en vaardigheden? Om daar antwoord op te kunnen geven, is begrip nodig. Begrip leer je ontwikkelen als je kennis hebt verzameld, vaardigheden hebt geoefend en tijd hebt gehad om over dingen na te denken.

Hoe help ik mijn kind leren?
Na afloop van een schooldag praat u misschien met uw kind over wat hij of zij heeft geleerd. U kunt er allebei wat aan hebben als u dat op de volgende manier doet:

Als uw kind zegt dat het op school een aantal feiten heeft geleerd, laat uw kind dan over die feiten vertellen. Op die manier helpt u uw kind bij het leren van kennis.

Als uw kind zegt dat het op school heeft geleerd hoe het iets moet doen, laat uw kind dat dan aan u zien. Op die manier helpt u uw kind bij het leren van een vaardigheid. Vergeet daarbij niet dat deze vaardigheid nog vrij nieuw is voor uw kind. En niemand krijgt een vaardigheid in één dag perfect onder de knie. Het kost gemiddeld 1000 uur oefening om een willekeurige vaardigheid echt te leren beheersen... Het is daarom belangrijk dat u geduld toont en uw kind aanmoedigt om vaardigheden te blijven oefenen.

Als uw kind zegt dat het iets nu begrijpt, praat er dan over met uw kind. Op die manier zal het begrip steeds beter gaan 'landen' bij uw kind. Ook hier geldt weer dat het begrijpen nog vrij nieuw zal zijn voor uw kind. Maar hoe meer u er samen over kunt praten, en hoe meer uw kind voortborduurt op de kennis die met het onderwerp te maken heeft, en hoe meer het de bijbehorende vaardigheden oefent, des te groter is de kans dat uw kind een nog beter begrip zal ontwikkelen.