Ons onderwijs

Motivatie en inspiratie

Hoe leren kinderen het best ?

Dat is een vraag die het team van de Kluinveenschool bezighoudt! Steeds weer komt dan het woord MOTIVATIE naar voren. We lezen erover, we praten erover en proberen de kinderen dagelijks uitdaging te bieden.

De toekomstige maatschappij vraagt mondige mensen die een nieuwsgierige en onderzoekende houding hebben. Kinderen zijn dat van nature eigenlijk al. Aan ons de taak om die houding te stimuleren en te begeleiden. Wat kinderen nu leren, heb
ben ze straks nodig! Elke leerkracht wil graag dat de kennis en vaardigheden blijven hangen. We zijn er wel van doordrongen dat kinderen “eigenaar van hun leerproces” moeten zijn. Niet lukraak doen wat juf of meester zegt, maar eigen inbreng hebben, vragen stellen en samen zoeken naar oplossingen! Dan kunnen we spreken van betekenisvol onderwijs waarin beleving centraal staat.

Vanaf groep 1 t/m groep 8 bieden wij keuzemogelijkheden binnen een bepaalde structuur. Kinderen hebben daar immers wel behoefte aan? Zo werken de kleutergroepen in thema’s en kiezen de kinderen via het digibord hun werk. Deze thematische manier van werken proberen we ook vorm te geven in de groepen daarna! We hebben geoefend met projectonderwijs en ontdekt dat doelgericht leren goed kan werken. Klassikaal stellen we doelen: “Wat gaan we eigenlijk leren?” Daarna werken de kinderen samen aan onderzoeksvragen. In groep 7 en 8 voeren de leerkrachten ook gesprekken met elk kind. Waar willen ze in verbeteren? Dat motiveert enorm!

Dit vraagt van kinderen maar ook van leerkrachten een flinke dosis energie. Maar enthousiasme werkt aanstekelijk. Leerkrachten en kinderen blijven elkaar inspireren. Als je dan dagelijks ziet wat je ervoor terugkrijgt, dan is er echt sprake van gemotiveerd leren.